انواع استخرهای ذخیره آب کشاورزی
استخرهای کشاورزی، سازههای ذخیرهسازی آب هستند که به منظور تامین آب مورد نیاز برای ابیاری مزارع و محیطهای کشاورزی به کار میروند. این استخرها در اندازهها و اشکال متنوعی و با استفاده از مواد مختلفی ایجاد میشوند. برخی از انواع رایج استخرهای کشاورزی عبارتند از:
استخر خاکی (روش سنتی)
این روش به دلیل آببند نبودن استخر، روش مناسبی نیست. چون مبانی و اهداف اولیه احداث استخر از جمله ذخیره آب و جلوگیری از هدر رفت آب در این روش تأمین نمیشود. این روش در گذشته که راهکار دیگری وجود نداشت استفاده میشد اما امروزه به هیچ عنوان توصیه نمیشود. چرا که بخش زیادی از آب ذخیره شده در استخر به دلیل نفوذ در خاک از دسترس خارج شده و هدر میرود.
استخر بتنی
در کل احداث سازههای بتنی، شامل طیف گستردهای از مصالح و روشهای اجرا میشود که کارایی نهایی سازه رابطه مستقیم با عواملی مانند ضخامت، عیار و سایر ویژگیها و مشخصات بتن مصرفی دارد. معمولاً احداث سازه بتنی با مشخصاتی که سازهای آببند و نفوذناپذیر داشته باشیم، هزینههای پروژه را بالا میبرد. با توجه به حجم بالای مورد نیاز جهت ذخیره آب کشاورزی، این پروژهها معمولاً توجیه اقتصادی ندارند.
علاوه بر هزینه بالای سازه بتنی، اجرای این سازهها زمانبر بوده و کیفیت اجرا در آن بسیار مهم است.
استخر با لایه آببند پلیمری (ژئوممبران)
توجیه فنی و اقتصادی
در این بین راهحلی که هم دارای مزایای فنی بوده و هم از نظر اقتصادی قابل توجیه باشد، احداث استخر خاکی با روکش ورق ژئوممبران است. ورق ژئوممبران به دلیل انعطاف بالا قابل استفاده برای استخر با هر نوع طراحی است. این انعطاف در اجرا، در مرحله طراحی به کمک کشاورز آمده و امکان احداث هر نوع استخر با هر شکل، ابعاد، عمق و شیب دیواره را میدهد.
آببندی کامل استخر
مزیت دیگر ورق ژئوممبران آببندی کامل استخر است به صورتی که استخرهای با روکش ورق ژئوممبران نفوذ در حد صفر داشته و از هدر رفت آب به طور کامل جلوگیری میکند.
مقاومت و دوام بالا
همچنین این ورقها به شرایط محیطی مانند تابش نور مستقیم آفتاب یا شرایط نامساعد جوی و سیکلهای یخبندان مقاوم بوده و طول عمر بالایی دارند.
سرعت بالای اجرا
اجرای این ورقها بسیار سریع بوده و پس از انتقال به محل پروژه به صورت رول ورق، با جوش پلی اتیلن به هم متصل شده و یک لایه عایق یکدست و نفوذناپذیر حاصل میشود.