انواع گندم بر اساس روش آبیاری
گندم به دو صورت آبی و دیم کشت میشود. در کشت دیم، تمام آب مورد نیاز از طریق بارش تأمین میشود، در حالی که در روش آبیاری، علاوه بر بارش، از آب آبیاری نیز استفاده میشود. در مناطقی که بارندگی در فصل رشد گندم بیش از ۳۵۰ میلیمتر است، امکان کشت دیم وجود دارد. در غیر این صورت، گندم باید در طول دوره رشد و در زمان نیاز آبیاری شود. مقدار آب مورد نیاز گندم در طول دوره رشد آن ۸ تا ۶ هزار متر مکعب در هکتار است. با توجه به بافت خاک و شرایط آب و هوایی منطقه، دوره، تعداد دفعات و حجم هر بار آبیاری مشخص میشود. نیاز آبی گندم در مناطق گرمسیر بیشتر از مناطق سردسیر است. ورق ژئوممبران
نیاز آبی گندم در مراحل پس از گلدهی و همزمان با افزایش دما بیشتر میشود، به طوری که حداکثر نیاز آبی در مرحله تشکیل دانه است. مرحله گردهافشانی تا گلدهی، حساسترین مرحله رشد گندم به کمآبی است و باید در این زمان آبیاری انجام شود.
روشهای آبیاری گندم
با توجه به محدودیت منابع آبی و ضرورت استفاده بهینه از آنها، استفاده از روشهای مناسب آبیاری با راندمان بالا اهمیت دارد. در ادامه به تشریح چند روش کشت گندم پرداختهایم.
آبیاری کرتی
قدیمیترین روش آبیاری که در آن زمین به قطعات مساوی (کرتها) تقسیم میشود. آب از یک سمت وارد کرت شده و تا زمان پخش شدن و غرقاب شدن تمام کرتها مسیر آبیاری باز میماند. برای کرتها، طول مناسب ۵۰ متر و عرض ۲ تا ۱۰ متر است.
آبیاری نواری
شکل توسعه یافته آبیاری کرتی است که در آن اراضی زراعی به شکل مستطیل و ترازبندی شده در میآیند. نوارها شیبدار و انتهای آنها باز است. این روش برای اراضی با نفوذپذیری متوسط تا زیاد و شیب بسیار کم مناسب است.
آبیاری به روش جوی و پشته
در این روش، آب در تمام نقاط زمین پخش نمیشود و فقط در جویها حرکت میکند و پشتهها به مرور آب جذب میکنند. طول جویها به عواملی مانند بافت خاک، شیب زمین و ابعاد مزرعه بستگی دارد.
آبیاری تحت فشار
به دلیل کمبود آب و خشکسالی، کشاورزان به سمت استفاده از روشهای آبیاری تحت فشار و مکانیزه رفتهاند. این روشها برای خاکهای با بافت سنگین مناسبتر هستند. آبیاری تحت فشار به روشهای بارانی و قطرهای انجام میشود.
آبیاری بارانی
این روش برای زمینهای شیبدار با شکلهای هندسی نامتعارف مناسب است. تجهیزات آبیاری در یک نقطه قرار گرفته و پس از آبیاری به نقطهای دیگر منتقل میشوند.
آبیاری قطرهای (تیپ)
در این روش، آب به صورت قطرهای و در نقاط مشخصی در کنار ریشه گندم تامین میشود. این روش باعث صرفهجویی در مصرف آب و افزایش عملکرد گندم میشود. برای مزرعه گندم از نوار تیپهای یکبار مصرف استفاده میشود.
زمانبندی آبیاری گندم
نحوه، دور و میزان آبیاری بر اساس اقلیم جغرافیایی، بافت خاک، شیب زمین، شرایط آب و هوایی و تجهیزات آبیاری مزرعه انتخاب میشود. به طور کلی مدار آبیاری در سیستمهای مختلف به شرح زیر است:
آبیاری بارانی: هر ۴ الی ۷ روز یکبار
آبیاری قطرهای: هر ۴ الی ۷ روز یکبار
آبیاری کرتی: بین ۴ الی ۱۰ مرتبه در طول دوره کشت، بسته به تاریخ کاشت و میزان بارندگی
ذخیره سازی آب برای آبیاری با ژئوممبران
اگر به دنبال ذخیره سازی آب برای آبیاری زمین های زراغی خود می باشید یکی از بهترین و جدیدترین روش های آن ایجاد و احداث استخرهای ژئوممبران است. ژئوممبران ورقه های از جنس پلی اتیلن است که روی سطح خاک و گودال استخر قرار گرفته و آن را نسبت به نفوذ آب به سطح خاک عایق بندی می کند. شرکت آبان پلیمر شرق با تولید ورق های سه لایه ژئوممبران یکی از بهترین تولیدکنندگان ژئوممبران در سطح کشور می باشد. برای خرید یا مشاوره پیش از خرید با ما در ارتباط باشید.