استفاده از ورق ژئوممبران در گودهای ساختمانی
امروزه آییننامههای متعددی در خصوص سیستمهای زهکشی و آببندی سازههای زیرزمینی بر اساس شرایط هیدرولوژیک منطقهای کشورهای مختلف ارائه گردیده که ازجمله آنها میتوان به آییننامه BS 8102 کشور انگلستان،UFC3220o5 ایالاتمتحده آمریکا و فصل پنجم ZTV ING آلمان اشاره کرد.
طبق آیین نامههای معتبر بینالمللی مانند آییننامه BS 8102 پارامترهایی ذیل از عوامل مهم در طراحی سیستم زهکشی و انتخاب روش مناسب آببندی میباشد:
- نوع و کاربری سازه زیرزمینی
- مدتزمان بهرهبرداری
- دبی آب ورودی به گود
- برخورد با سفره آب موضعی و یا سفره آب زیرزمینی
- سطح آب زیرزمینی
- جنس خاک و ضرایب نفوذپذیری آن
برای شروع طراحی سیستم زهکشی و آببندی یک سازه زیرزمینی در ابتدا باید به سؤالات ذیل پاسخ دهید:
- آیا سازه موردنظر برای فشار هیدرواستاتیک آب طراحی شده است؟
- آیا کنترل ترکهای سازهای در برابر فشار آب انجام شده است؟
در صورت عدم در نظر گرفتن فشار هیدرواستاتیک آب در طراحی یک سازه زیرزمینی، شرط لازم جهت کاهش و حذف فشار هیدرواستاتیک آب از پشت سازه، طراحی سیستم زهکش دائمی میباشد.
روش آببندی سازههای زیرزمینی بر اساس آییننامه BS8102: . 1.
روش آببند غشائی با محصولات ژئوسنتتیک:
در این روش با استفاده از لایههای آببند غشائی، مانند ژئوممبران ها، جی سی ال (GCL)) میتوان یک پرده آب بند بین سازه و محیط پیرامون آن به وجود آورد. در روش آب بندی غشایی، برآورد ضخامت لایه بر اساس فشار هیدرواستاتیک آب از اهمیت ویژهای برخوردار است. به منظور آب بندی غشایی سازههای زیرزمینی، میتوان از انواع محصولات ژئوسنتتیک با عملکردهای مشخص به شرح ذیل استفاده نمود:
ورقهای ژئوممبران با خاصیت آببندی با ضخامتهای مختلف نظیر PVC/ VLDPE / HDPE/ LLDPE ورق جی سی ال بنتونیتی(GCL) با خاصیت آببندی ورق دیمپلد شیت شانه تخم مرغی (Dimpled sheet) با خاصیت زهکشی و هدایت آب ژئوتکستایل ها با خاصیت زهکشی و هدایت آب و محافظ ژئوممبران.
بر همین اساس و با توجه به ویژگیها و شرایط خاص هر پروژه، میتوان از یک محصول و یا تلفیق انواع محصولات ژئوسنتتیک با عملکردهای مشخص، جهت آببندی و زهکشی دیوارههای گود و سازههای زیرزمینی بهره برد.